"Mannen på arenan"

Brené Brown börjar sin bok ”Mod att vara sårbar” med att citera Theodore Roosevelt’s tal ”Medborgarens roll i en republik”. Ett tal som ofta kallas ”Mannen på arenan”.

”Det är inte kritikern som räknas, inte mannen som kan visa på vilket sätt den starke mannen misslyckas eller vad den som utför en gärning hade kunnat göra bättre. Äran tillhör den man som faktiskt befinner sig inne på arenan; han var ansikte vanpryds av damm och svett och blod; han som strider tappert, som misslyckas, som gång på gång kommer till korta eftersom varje ansträngning är förbunden med misslyckanden och brister; men som verkligen bemödar sig om att utföra uppdraget; han som känner stor iver och hängivenhet; han som tröttar ut sig i ett vällovligt syfte; han som till slut, i bästa fall, får smaka den segersötma som det innebär att ha åstadkommit något stort och som i sämsta fall, om han misslyckas, åtminstone gör det samtidigt som han visar prov på stort mod…”

Wow! Det här tycker jag verkligen är stort. Det är så otroligt viktigt att tänka på att inte sätta sig på sina höga hästar och döma ut människor för vad de gör och säger. Visst, det kan bli mycket fel, och vi har alla rätt till vår åsikt, men det är så otroligt lätt att peka finger och säga att någon är korkad eller att han eller hon skulle gjort på ett annat sätt. Men den personen vi dömer är i alla fall där, ute på arenan, och försöker. Det krävs mod (och ibland en del dumhet…), men man måste våga för att vinna, eller hur?

Jag gillar hur Brené förklara det när hon pratar med Oprah, om hur hon blev utdömd efter sitt TedTalk. Här säger hon att om du inte är i ”arenan”, där hon befinner sig, och får stryk, samtidigt som du verkligen ger allt du har, så är hon inte intresserad av feedback från dig där du sitter, bekvämt och på tryggt avstånd.

LOVE IT!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s