Glädje

Jag gillar verkligen Sarah Ban Breathnach’s beskrivning och jämförelse av ”lycka” och ”glädje”.

Hon skriver:

”Lycka är ofta ett resultat av yttre händelser som man inte själv har kontroll över – du blir befordrad, din kärlek är besvarad, du får det där banklånet. Den sortens lycka kamouflerar många typer av rädsla. Men glädje är total avsaknad av rädsla. Glädje är att veta att om du inte blir befordrad, om han går ifrån dig eller du inte har råd att behålla huset var det helt enkelt inte menat så.”

 

11219084_1023206047729747_4796311234936523075_n

 

”De flesta av oss dramatiserar helt omedvetet allt som händer och väntar oss automatiskt det värsta av varje situation, vilket gör att våra negativa förväntningar ofta förvandlas till självuppfyllande profetior. Helt oavsiktligt blir vi vår egna olyckas smed. Vi kämpar vidare, dag efter dag, tyngda av den ena krisen efter den andra, blåslagna och ömma av alla dessa ödets slag. Vad vi inte inser är att vi har möjlighet att välja.”

Jag förstår det som att glädje handlar om att veta sitt eget värde oavsett vad som händer, och vara tacksam för det man har istället för att bara se det man förlorat. Att allt som händer runtomkring en bara är yttre händelser, som inte påverkar ens egenvärde. Det är som ”This too shall pass”. Inget är beständigt här i livet. Men om vi kan vara tacksamma för det vi har, och förstå att JAG är fortfarande JAG, oavsett vad som händer runtomkring, då kan vi känna riktig glädje.

Det är i alla fall det jag satsar på…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s